2010. október 5.

2010. október 5.
"A VÉLEMÉNY SZABAD. A TENNI AKARÁS PARANCS. A SZÜLŐFÖLD SZENT."

2015. június 12., péntek

Napló 20.




„Még ebben a kora nyári kánikulában is ádáz emberek vitatkoznak egymással. Megy az adok-kapok. Többnyire a közösségi oldalakon dúl egyfajta vértelen – mégis késhegyre menő – küzdelem, ami mögött arcok, testek, lelkek sincsenek: csak a virtuális inkognitó, a leples bitangok álnevei. Élvezik az internet szavatolta akolmeleg biztonságát.
Legalább a kézírásukat látni lehetne!
Bár nem vagyok grafológus, és kicsit gyanús praktikumnak gondolom: mégis, sok hasznos dolog kikövetkeztethető abból, kinek milyen cirkalmas a vonalvezetése. Vagy a helyesírása. A kézjegye. Nemhiába volt a külalak a magyar dolgozatok mindenkori harmadik osztályzata. Tartok tőle, hogy ma már az sem megy ritkaság számba, ha a kisgyerek előbb tanul meg gépírni, mintsem ceruzával rajzolná a betűket. Ennek van divatja. (Vajh, tetszik-e valakinek?)
Ettől persze még ki-ki fölvállalhatná a véleményét. Amennyiben van neki - tegye névvel. Jól beazonosítható módon, hogy ha ismerjük az illetőt, eldönthessük, mennyire hiteles a mondandója. Érdemes-e odafigyelni rá? Mert a kimondott szónak azért még most is súlya van. Igaz, egyre inkább elértéktelenedik. Kopnak a drága szavak, elspóroljuk a míves jelzőket, szürkül a nyelvünk. Beállt az sms-éra se nem tudományos, se nem fantasztikus, inkább rémisztően futurisztikus világa. Pedig nem is olyan régen hogy nevettük a Mézga család Köbükijét! Aztán most - tessék: egy tyúklépésnyire vagyunk tőle! És még ezzel a lebutított, fakult nyelvezettel is mennyi ócskaságot tudunk szórni másokra!
Egy jó ideje ódzkodok minden politikai jellegű kommentártól. Nem tagadom: néhányszor pórul jártam. Ha hozzá mertem szólni valamihez, a csöndös disputa helyett perceken belül személyeskedő, trágárságtól sem mentes útszéli viadallá züllött a szépreményű vitaindító gondolat. Így még a kocsmában sem szokás a pultot döngetni. Vagy ha netán idáig hág az indulat, akkor lehet taslit adni, meg kapni, és aki talpon marad, annak az észérvei voltak a meggyőzőbbek. Tiszta ügy.
Nem logikátlan a fölvetés: mit várjunk a köznép közbeszédétől, ha az arra hivatott magasságos körök is a szódáskocsis-szótár szintjén ágálnak a saját igazuk mellett? A politikusok mellett már az újságíró-szakma is a küszöb alá tette a mércét. Hogy a színészekről ne is beszéljek.
Mindre igaz: a hivatásuk alapja kéne, hogy legyen, a nyelvi gazdagsággal való bravúr, a finoman rétegelt mondandó megfogalmazása, a szónoki képesség. Ehelyett vajmi keveset, vagy egyáltalán nem különböznek attól a harsány, pöffeteg, izgága tempótól, amitől régebben a kofák is pirultak volna. Mind-mind az olcsó szappanoperák hangvétele. Észrevették, hogy a latin-amerikai sorozatok után, már a magyarországi – minek nevezzem? – „valóságot mímelő” tévéműsorokban sem múlik el perc, hogy valaki föl ne csattanna, ne kezdene üvölteni, vagy ami ettől is bosszantóbb: affektálva nyávogni? Hát emberi hangon, hétköznapi hangerővel, normális hangszínen  semmit nem lehet megmagyarázni? Úgy látszik – nem…
Most olvasom A rómaiak Pannóniában című tanulmány-kötetet. Szépen leírja a szerző, hogy a művészet minden kornak a tükörképe. Látlelet az akkori emberekről. A lelkükről, az érzéseikről. Amilyen az adott időszak, olyanná nemesül, vagy – esetünkben – silányul mindaz, ami körülvesz bennünket. Ha ehhez hozzáteszem, hogy minden nép, minden korban, olyan vezetőket választott, kapott vagy viselt el, amilyeneket megérdemelt, akkor becsületbeli ügyünk, hogy először ki-ki saját magába mélyedve számvetést készítsen: különb-e a Deákné vásznánál?
A nómenklatúrára mindez persze nem vonatkozik. A babér a homlokukon, a marsallbot a tarsolyukban, a közízlés gyeplője a kezükben. Közben tudott, hogy nem babér az, hanem csörgősipka, nem marsallbot hanem lopott ezüstkanál, a közös családi eszcájgból, és a gyeplő pont annyira hasznavehetetlen, mint a gazdák, akik föl se tudtak szerszámozni. Várjuk, hogy egyszer az életben csattanjon föl végre annak a mesebeli kisgyereknek a hangja: a király meztelen.
De megköszönnénk neki!”    

Pk

Nincsenek megjegyzések: